torstai 2. kesäkuuta 2016

Toukotöitä

Viime viikolla täytyi ottaa koulusta varaslähtö kesä"lomaan", kun alkoi tulla toukotöiden kanssa kiire. Vaan se kiire ei ole vieläkään hellittänyt. Toisaalta onneksi en ehtinyt kaikkea vielä tehdä, koska säiden on luvattu viilenevän huomattavasti. Kohopenkkejä on mukavampi tehdä, kun aurinko ei paahda ja vielä ei tarvitse pelätä muiden, kuin perunoiden puolesta yllätyspakkasia.

Varhaisperunan tosiaan olen vihdoin saanut maahan, ihan ei juhannukseksi taida ehtiä. Kylvön jälkeen arvostus perunaa ja perunanviljelijöitä kohtaan nousi huippuunsa. Puoli päivää meni neljän rivin käsin kuokalla muokkaamiseen ja perunoiden istuttamiseen. Kädet olivat rakkuloilla ja paikat jumissa sen homman jälkeen. Vaan eipähän tee mieli jättää noita perunoita syömättä, kun ovat vaatineet suuren työn.

Kanala tuli tänään vihdoin ja viimein siivottua perusteellisemmin. Kalkitseminen sai kuitenkin jäädä. Seuraava suurempi siivous odottaa syksyllä, kun alan tekemään talvea varten lämpöpehkua. Kanalasta tuli noin 2500 litraa pehkua, joka on mainio aines kohopenkkeihin. Kerkesi jo edellinen aines loppua kesken, kun tein mandela-kohopenkkisysteemiä. Kunhan saan sen valmiiksi, laitan tännekin kuvia valmistusohjeineen. Mandela on siitä(kin) kätevä, että siihen saa uppoamaan kanojen ja pupujen sivutuotetta rajattomia määriä!

Kovasti odotan sateita tulevaksi, ettei tarvitsisi kastelukannuja alkaa kantelemaan. Jonkinlaisen sadevesijärjestelmän pitäisi vielä kyhätä. Silloin kun mummo vielä asui täällä ja piti kasvimaata, oli joka räystään alla tynnyrit sadevettä varten. Nyt jäljellä on vain muutama tynnyri ja nekin tuhkan säilytyspaikkana. Luulenpa, että seuraavat rahat mitä meinaisin vaatteiden ostoon käyttää, käytänkin muutaman tynnyrin ostoon. Hirveästi ei vain tee mieli mitään sinisiä muovitynnyreitä maisemia pilaamaan, joten täytyy etsiä esteettisempiä vaihtoehtoja. Lisäksi olisi kiva saada Vanhaan Tupaan ja latoon räystäät, jotta niidenkin veden keruukapasiteetti saataisiin hyödynnettyä.

1 kommentti:

Ilahduta minua kommentilla!