lauantai 25. kesäkuuta 2016

Juhannuksen aikaa

Ensimmäinen juhannus perheen kanssa maalla. Töissä sanoin kaikille, että meillä ei vietetä juhannusta ollenkaan. Tuli sitten kuitenkin kyhättyä pitkän kaavan juhannusillallinen perheelle. Pakastimessa oli lammasta ja oli korkea aika tehdä siitä jotain. Varmin tapa lampaan onnistumisessa on tehdä rosvopaistia. Aamulla kaivoin montun hiekkapohjaiselle entiselle lentopallokentälle ja poltin kolme tuntia isoa nuotiota. Sen jälkeen paketoin marinoidun lampaan voipaperiin, märkään sanomalehteen ja folioon. Laiskana en käärinyt enää kanaverkkoon, ensi kerralla täytyy. Oli sen verran hankala saada pakettia ehjänä montusta pois. Kahdeksan tuntia oli lammas maakuopassa tulikuumien hiilien ja kivien kanssa, hiekkaan haudattuna. Pari tuntia poltin vielä nuotiota päällä. Sen kahdeksan tunnin jälkeen monttu ja lammas olivat polttavan kuumia. Tuoksu oli niin makoisa, että vesi herahti kielelle jo monttua auki kaivaessa. Lammas oli niin kypsää, että luut irtosivat itsestään lihoista ja liha oli täydellisen mehevää. Lisukkeiksi foliossa haudutettuja bataattilohkoja, salaattia, perunapekonisalaattia, sipulirenkaita ja vesimelonia. Jälkiruuaksi oli vielä vohvelia kermavaahdon ja marjojen kera.
Pakkasessa on vielä yksi kimpale lammasta. Jos ensi kuussa, kun sisarukset tulevat Helsingistä käymään, tekisin uudestaan.

Töiden lomassa olen kerennyt vähän puuhailemaan kasvimaalla, ihailla suloisia kaninpoikasia, käydä juoksulenkillä karhukoirien kanssa... Anni halusi lenkin päätteeksi vielä pulahtaa järveen.

Tänään alkaa taas työputki, mutta torstaina lopetankin lähihoitajan työt muutamaksi viikoksi. Heinäkuussa on luvassa lasten ja nuorten leiriä, kasvimaan hoitoa (kääk, perunat kaipaa kiireesti multausta), telttailua ja jos rästissä olevat blogipäivitykset saisin valmiiksi. Lisäksi pitäisi suunnitella koulusyksyä. Ennen joulua edessä on kaksi näyttöä ja mahdollisesti harjoittelukin.

2 kommenttia:

 1. Hyviä kuviaja varmasti maukasta paistia. Onko jossain vaiheessa tarkoitus remontoida vanhaa taloa? Kai sentään kävitte juhannussaunassa? Hyvää juhannusta ja keskikesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha Tupa jää näillä näkymin oman onnensa nojaan, monesta syystä. Meillä ei sauna vielä ole käyttökunnossa, odottaa pientä remonttia. Enon saaressa pääsin saunaan nautiskelemaan.
   Kiitos toivotuksista ja hyvää kesää!

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!