sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Permakulttuurikurssilla

Viime viikonloppua olin odottanut jo kauan. Harmillisesti kaksi kivaa reissua sattui päällekkäin, mutta pääsin lopulta osallistumaan molempiin. Perjantaina olin nuortenleirillä, josta yöllä ajelin kotiin nukkumaan herätäkseni muutaman tunnin kuluttua ajaakseni Lahteen Elontilan (linkki) järjestämälle permakulttuurikurssille.

Avaan tässä tekstissä hieman permakulttuurin ideaa ja hehkutan Elontilaa kurssipaikkana. Permakulttuurista tulen varmasti kirjoittamaan vielä lisää, koska tulen parhaani mukaan noudattamaan sen periaatteita ja toimintatapoja.

Permakulttuuri pohjautuu eettisiin periaatteisiin, ekologiaan, luonnon havainnointiin, perinteisten ja kestävien viljelymenetelmien ja tekniikoiden tuntemiseen sekä tieteelliseen tietoon.

Permakulttuurin perusperiaatteita on mm. työskennellä yhdessä luonnon kanssa, sitä hyödyntäen ja sitä tukien, sekä hyödyntää kaikki kasvien ja eläinten toiminnot (esim. kana- lanta- munat-liha) sen sijaan, että hyödynnettäisiin vaikka kanasta vain munat. Permakulttuurissa kiinnitetään huomiota asioiden välisiin yhteyksiin, sillä mitä tahansa teemme, sillä on aina vaikutusta johonkin.

Permakulttuuri on suunnittelufilosofia ja -menetelmä. Tärkeimpiä vaiheita siinä onkin mm. havainnoida ympäristöä (minkälaisessa ympäristössä mikäkin kasvi viihtyy jne.) ja suunnittelu. Täytyy ensin tietää mihin kannattaa perustaa perunamaa tai yrttitarha. Luontoa tarkkaillen ja mukaillen luodaan ekologisesti kestäviä ja taloudellisesti toimivia elinympäristöjä niin ihmisille, eläimille kuin kasveillekin.

Permakulttuuri käsittää pelkän ruuankasvatuksen lisäksi paljon muutakin, kuten esimerkiksi kulttuuria ja kasvatusta (kasvatetaan ihmiset tarkkailemaan ja havainnoimaan luontoa ja toimimaan yhdessä luonnon kanssa), henkistä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Lisää permakulttuurista voit lukea seuraavista linkeistä:

http://wikikko.info/wiki/Permakulttuuri
https://pohjoinenpermakulttuuri.wordpress.com/permakulttuuri/
http://koti.ts.fi/juurrutus/permakulttuurinen-viljelypenkki-ja-kitkemisen-vaikeus/

Kurssin pitäjä Ilkka Aula on myös kirjoittanut Permakulttuurioppaan, jonka voit tilata mm. tästä linkistä!

Jos kaipaat kurssia, kurssipaikkaa tai paikkaa hiljentymiselle, suosittelen lämpimästi Elontilaa. Elontila järjestää pitkin vuotta erilaisia kursseja, myöskin tilauksesta. Itse koitan nyt keksiä tikusta asiaa, jotta pääsisin sinne taas. Ensi vuonna toivottavasti järjestetään kahden viikon permakulttuurikurssi, jonne on pakko päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!