keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Aina ei mene, niinkuin toivoisi

Yhdellä naaraskaneista olisi ollut laskettu aika näinä päivinä. Viime lauantaina, kun menin ruokkimaan kanoja ja kaneja, huomasin, että kani oli synnyttänyt. Poikaset olivat pitkin karsinaa ja yksi puoliksi syötynä. Emon kanssa asunut toinen naaras oli tähän syypää. Poikasia oli yhteensä seitsemän ja nämä kuusi vein sisälle ja yritin elvyttää niitä. Tunnin pidin niitä hyvin lämpimän vesipatjan (ts. avonaisessa muovipussissa, joka vesikulhossa) päällä, vuorotellen käsilläni hieroen. Osan väri alkoi muuttua lupaavaksi, mutta lopulta oli luovutettava. Yksi hyvä nyrkkisääntö tähän on, että poikanen on varmasti kuollut, kun kynnet muuttuvat verestä punaisiksi. Nyt emokani saa palautua kantoajasta ja synnytyksestä rauhassa. Jotkut astuttavat kanin heti synnytyksen jälkeen, jos poikaset eivät syystä tai toisesta ole selvinneet, mutta oman kokemukseni mukaan jokainen eläin tarvitsee aikaa palautuakseen.


Huomenna käyn vaihtamassa tämän poikasen syöneen naaraan ja sen veljen kahteen sukukypsään risteytysnaaraaseen ja kokeilen uudestaan onneani.

Toinen asia, mistä en ole ihan mielissäni on, kun laskin heinän menekin. Meillä menee nyt kymmenellä kanilla kaksi 8kg heinäsäkkiä viikossa ja yksi säkki maksaa vajaa 14 euroa Hankkijalla. Kanit söisivät enemmänkin heinää, ja minä sitä enemmän ostaisin, mutta hirvittää tuo hinta. Eikä laatu ole kehuttava. Toki Hankkijalla on 20kg säkkejä, jotka huomattavasti kilohinnaltaan halvempia, mutta eihän se ole kauppiaalle yhtä kannattavaa, joten sitä ei meidän lähiliikkeessä ole. Jos netistä tilaisin, täytyisi kerralla ottaa 40 säkkiä.
En ole saanut tietooni paikallisia viljelijöitä, jotka heinää myyvät, mielelläni heiltä ostaisin.

Ennen kuin meille vuohia tai lampaita tulee, täytyy heinää saada järkevämmällä hinnalla. Toki kesällä tilanne helpottuu, kun pääsemme itse kasvattamaan ja keräämään osan eläinten ruuista. Ensi talveksi aion myös säilöä kerppuja.

2 kommenttia:

  1. Kurja kuulla poikasista. Onnea seuraavan pesueen kanssa.

    VastaaPoista
  2. Mä olen tehnyt talveksi kerppuja, mutta en ole jaksanut tehdä riittämään koko talveksi. Heinää olen kerännyt sieltä täältä kesantopelloilta ja pientareiltakin (tein laudasta korkeat laidat maasturin perävaunuun, hauskan näköinen viritys), talveksi ostanut paaleja lähiseudun maanviljelijöiltä suht edullisesti. Ongelmia poikasten kanssa on ollut eniten ensikertalaisilla synnyttäjillä. Sen jälkeen yleensä on onnistunut, ja jos on ollut toistuvia ongelmia, olen hankkiutunut huonosta emosta eroon. Tsemppiä kaninpidollesi.

    VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!