torstai 18. helmikuuta 2016

Omasta Tuvasta ja suunnitelmista

Olen jo useamman vuoden silmäillyt pientilojen myynti-ilmoituksia ja aika lähellä oli etten olisi yhtä ostanutkin. Onneksi en päätynyt vielä ostamaan, sillä muuten en nyt voisi opiskella. Jokin aika sitten tuskailin, mistä saisin oman tuvan. No sehän oli lähempänä, kuin mitä osasin odottaakaan. Meillä on pihapiirissä reilu satavuotias talo, jota kutsutaan Vanhaksi Tuvaksi. Se on ollut asumattomana jo vuosikaudet ja tälläkin hetkellä toimii lähinnä varastona. Toki Vanha Tupa ei täysin vastaa sitä, mitä omalta taloltani haluan, tontista puhumattakaan, mutta tässä elämäntilanteessa en voi muutakaan. Ja ajaahan tuo asiansa.

Olin ensin suunnitellut kunnostavani talosta huoneet ja jättäväni ison tuvan vanhemmille. Selvisi kuitenkin, että huoneiden pönttöuunit eivät ole enää kunnostettavissa ja opiskelijabudjetilla en mitenkään uusia saisi tehtyä. Tuvan puolella oleva uuni taas on kohtalaisessa kunnossa ja aika pienellä työllä kunnostettavissa. Tupa on tarpeeksi suuri ja mikä ihaninta, pinkopahvien takana on upeat hirret odottamassa! Lattia täytyy avata ja uusia eristeet, lisäksi ikkunat haluaisin palauttaa vanhan mallisiksi. Vanhassa talossa ei vain saa olla isoja rumia neliön muotoisia ikkunoita! Pilaa talon tunnelman täysin. Ulkolaudoituksenkin haluan uusia. Se ei ole hyvässä kunnossa ja haluan siitä hieman nykyistä erilaisemman.

                                     
Vanhassa Tuvassa on sähköt, muttei vettä ja se sopii minulle mainiosti. Talon lähelle tulee huussi, suihkussa käydään vanhempien talossa ja kesäisin järvellä. Nykyään ollaan hyvin tarkkoja jätevesistä, mitä syntyy mm. tiskauksessa ja pyykinpesussa. Vanhaan Tupaan ei ole asiaa nykyaikaisilla pesuaineilla ja pyykinpesu hoituu tarvittaessa vanhempien talon pyykkikoneella, jos en nyrkkipyykkiä jaksa. Tarkoitus kuitenkin on vaatemateriaalien suhteen pyrkiä luonnonkuituihin ja villaan, joten pyykkikone ja pesuaineet eivät tällöin edes tule kuuloonkaan. Siihen pisteeseen pääsemisessä menee kuitenkin vielä piiiitkä aika.
Vanhan Tuvan kunnostamiselle en anna aikataulua, koska voi olla, että jossain vaiheessa kuitenkin muutan siitä pois. Tai eteen tuleekin isompi ja kalliimpi ongelma talon suhteen, jolloin unohdan sen kunnostamisen. Ensisijaiset työt ovat lattiassa ja uunissa.
Kunnianhimoisesti haluan tehdä tupaani itse huonekalut. Jotain minulla on jo valmiiksi toki, mutta haluan minimoida kaiken kertakäyttötavaran ja muovin. Aivan 1900-luvun alkuun ei ole tarkoitus mennä. Tupaan tulee mm. jääkaappi-pakastin. Voi olla, että kun opin kunnolla hyödyntämään kellaria ja saan ruokatarvikkeistani säilyviä, saa jääkaappi kyytiä.
Kunhan saan tämänhetkisen flunssani parannettua, voisin kirjoittaa enemmän suunnitelmistani ravinnon suhteen. Olisi hienoa päästä kokonaan eroon ruokakaupasta! Ja uskokaa tai älkää, se on mahdollista, mutta vaatii aikaa, opettelua, suunnittelemista ja oikeat säilömistekniikat. Ja toki täytyy tehdä työtä, jotta sitä ruokaa tulee omasta maasta. Ihan kaikki ei sentään kasva itsestään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!